Mengapa prostat sihat berkait rapat dengan hubungan seks yang sihat?
article-thumb-healthysex
Mengapa prostat sihat berkait rapat dengan hubungan seks yang sihat?

Tidak ramai yang menyedarinya, prostat sememangnya memainkan peranan besar dalam aktiviti seksual.

Selain daripada ciri-ciri yang lain, prostat amat penting untuk mengeluarkan cecair air mani yang mana bertindak sebagai kenderaan yang membawa sperma anda apabila berlaku ejakulasi. Proses ini menjadikan prostat yang sihat itu signifikan dalam kehidupan seks yang sihat.

Dari sudut fizikal, kesihatan prostat yang lemah akan dikaitkan dengan fungsi ereksi yang tidak sempurna, yang mana menyebabkan pesakit mengalami kesukaran untuk mencapai ereksi atau menahan ereksi. Kes-kes lain adalah seperti hilangnya nafsu seks yang mengakibatkan kurangnya kehendak seksual atau keinginan seks.

Prostat juga akan mengakibatkan infeksi dan keradangan daripada bakteria. Biasanya ia melibatkan trak infeksi air kencing yang boleh memberi impak dalam kehidupan seks pesakit, sebelum dan selepas rawatan. Pesakit akan berhadapan dengan gejala seperti kegagalan ereksi dan air mani berdarah selepas diagnosis, juga mengalami ketidaksuburan dan kesukaran untuk ejakulasi selepas rawatan.

Pendek kata, walaupun penyelidikan perlu dilakukan untuk mendapat keputusan yang konklusif, kajian telah mendapati, lelaki yang mengekalkan kesihatan prostat yang baik boleh membantu menyokong kehidupan seksual sihat yang berpanjangan. Pastikan anda mengamalkan seks yang selamat bagi mengelakkan risiko kesihatan serta sentiasalah mendapat nasihat pakar berkaitan prostat daripada doktor anda secara berkala.